Wat is padel?
Padel is een racketsport met ingrediënten uit o.a. tennis en squash. Het is een terugslagspel dat zowel enkel als dubbel wordt gespeeld op een rechthoekig terrein omringd door U-vormige glazen of betonnen wanden. De bal blijft in het spel na contact met de wanden. Dit zorgt voor langere rally’s en levert meer spelplezier op. Strategie is bij padel belangrijker dan kracht!
Padel is toegankelijk voor alle leeftijden en is erg aantrekkelijk door zijn sociaal karakter. Een ideale sport om te spelen met vrienden, familie of collega’s. Padel is plezierig en uitdagend voor sportievelingen van eender welk niveau!
Beelden zeggen meer dan woorden. Kijk daarom zeker eens naar het filmpje hiernaast!
Geschiedenis
Padel ontstond in 1969 in de Mexicaanse badstad Acapulco. De bedenker van de padelsport, Enrique Corcuera, was een rijke Mexicaanse zakenman. Hij bedacht de nieuwe sport door de regels, rackets en terreinafmetingen uit het tennis aan te passen. Aanvankelijk werd het alleen gespeeld door de Mexicaanse elite, maar via het Spaanse koningshuis belandde padel ook in Spanje. Corcuera introduceerde de sport in Marbella, waar in 1974 de eerste Europese Padelclub werd opgericht.
In Argentinië groeide padel uit tot een nationale sport met meer dan 10.000 terreinen en >2 miljoen beoefenaars. In Spanje werd de kaap van 1 miljoen bereikt in de jaren 90, en is het momenteel de 2e populairste sport na voetbal met >5 miljoen beoefenaars.
Het eerste WK werd georganiseerd in 1992 in Sevilla. Sindsdien vindt het tweejaarlijks plaats. De top van de wereld speelt jaarlijks de verschillende manches van de World Padel Tour.
Padel is een van de snelst groeiende sporten ter wereld, met wereldwijd ongeveer 12 miljoen beoefenaars. Padel wordt onder andere al gespeeld in Argentinië, Duitsland, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, Chili, Spanje, Frankrijk, Nederland, Italië, Mexico, Paraguay, Portugal, Japan, Uruguay en de USA.
In België opende Padel 4U2 Gent zijn courts in 2012 als eerste volwaardige padelclub. De club werd snel een succesverhaal waardoor veel interesse en opvolging ontstond. De lijst van aangesloten clubs bij Padel Vlaanderen vind je hier.
Terrein
Padel wordt bij dubbelspel gespeeld op een terrein van 20m op 10m, bij enkel spel op een terrein van 20m op 6m. Terreinen hebben 3 meter hoge betonnen of glazen wanden(achter- en zijwanden). Aan de beide laterale zijden is er een omheiningsdraad (metaal), met aan minimum 1 zijde een deur in het midden.
De bouw van een nieuwe constructie bestaat uit grond- en funderingswerken en de bovenbouw. De kostprijs varieert in functie van de gebruikte materialen en het type ondergrond.
Er passen makkelijk 2 officiële padelterreinen binnen de oppervlakte van 1 tennisterrein. Padel kan zowel in- als outdoor gespeeld worden. Het grondoppervlak bestaat bij voorkeur uit ingezand kunstgras, maar kan ook beton, asfalt, gravel of polyurethaan zijn.
Bij de aanleg moet er rekening gehouden worden met verscheidene aandachtspunten:
locatie, helling, oneffenheden, water- en elektriciteitsvoorziening, evacuatieroute, ondergrond, grondwerken, bevloering, fundering, metalen steunen, licht, geluid, drainage, overkapping, landschapsarchitectuur, oriëntatie,…
Wenst u meer info in verband met de aanleg van padelterreinen? Contacteer ons gerust of neem contact op met de firma Herwebo bvba die intussen al meer dan 20 terreinen aanlegde in België.
Spelregels
Algemeen
Padel wordt zowel dubbel als enkel gespeeld. Er wordt meestal zonder scheidsrechter gespeeld.
Score
De puntentelling gebeurt zoals bij het tennis. De punten worden geteld volgens het traditionele Britse systeem: 15, 30, 40, game, set en match (deuce bij 40-40). Er kan gespeeld worden tot 2 of 3 gewonnen sets, afhankelijk van de competitieformule.
Opslag
De opslag gebeurt altijd onderhands nadat men de bal 1 keer laat botsen achter de servicelijn. De bal moet steeds lager dan heuphoogte geraakt worden. De eerste keer wordt de opslag van op de rechterkant genomen, vervolgens wordt er afwisselend links en rechts geserveerd. De bal moet bij de opslag steeds diagonaal worden gespeeld. De serveerder moet met 1 voet op de grond blijven staan. De voet mag hierbij de servicelijn niet overschrijden of raken. De bal moet landen in het servicevlak van de tegenstander (diagonaal) en mag daarna de omheiningsdraad niet raken. Net zoals bij het tennis krijgt men 2 pogingen. Als de bal bij een eerste of tweede service het net raakt en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag opnieuw genomen. De ontvanger mag kiezen of hij de bal terugspeelt voor of nadat de bal eventueel nog de zij- en/of achterwand raakt. De return mag niet bovenhands gespeeld worden.
Na de opslag zijn de lijnen van geen belang meer.
Spelverloop
De bal mag slechts éénmaal botsen op de grond. De bal mag gespeeld worden voor de bots of na de bots eventueel na contact met de muur of de omheining. De bal mag de muur of omheining niet raken voor de bots op de grond.
Men heeft puntverlies als:
-
de bal 2 keer kaatst aan de eigen kant
-
de bal jezelf of je medespeler raakt,
-
de bal eerst de omheiningsdraad raakt vooraleer over het net te gaan of de grond te raken aan de overzijde.
Als de bal via het speelveld over de muren of omheining wordt geslagen is het normaal gezien een punt. Er is een regel die de spelers toelaat de bal van over de omheining terug te slaan.
Download hier een document met spelregels en normen in het nederlands.
Materiaal
Padel wordt gespeeld met een racket van kunststof. Het bevat een ongelimiteerd aantal gaten en een koord om het racket aan de pols vast te maken. Het padelracket heeft een maximale lengte van 45,5 cm en een maximale breedte van 24 cm.
Rackets kunnen variëren in vorm, gewicht en materiaal. Afhankelijk van geslacht, leeftijd en niveau van een speler kan men bepalen welk racket hem het best past. Ook de grip van de racket kan verschillen.
Een padelbal lijkt sterk op een tennisbal.